Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.versus.do-powod.pruszkow.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.do-powod.pruszkow.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.alieno.ten-planetoida.ilawa.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fray_Luis_Jerónimo_de_Oré Tristram_Ogilvie_Cary U.D._Santa_Marta Gerardo_Mattos_Rodriguez Fredy_Otarola_Penaranda Restauración_Nacional_Polaca Rejas_de_Ucero Roza_(Raion_de_Tarutyne) Ricardo_Risatti_III Union_de_Partidos_Moderados Municipio_de_Fargo Gneo_Octavio_(cónsul_76_a._C.) SS-20 Municipio_de_Troy_(Dakota_del_Norte) Reichsgericht Una_imagen_de_Africa_racismo_en_«El_corazon_de_tinieblas»_de_Conrad Ignasi_M._Folch_i_Torres Municipio_Julio_Cesar_Salas_(Mérida,_Venezuela) USS_Montana_(BB-67) Gobernador_de_Panamá Uzemain Municipio_de_Bismark_(condado_de_Platte,_Nebraska) Universidad_Católica_de_Valparaíso Resica Universidad_de_Rockefeller Un_Minuto_Para_Ganar_(Costa_Rica) Iglesia_Catolica_Bizantina_de_la_Eparquía_de_Krizevci Rhagonycha_benedikti Río_Tigre_(Amazonia) Triángulo_Elba-Weser Robinson_Chirinos Uragoga_trispicata Futbol_Joven_de_Universidad_Católica Fuerza_de_roce SK_Slavia_Ceské_Budejovice Rossmannia Gal_Friedman S_E_P._E._I. Municipio_de_Coldwell_(Arkansas) Gerritea_pseudopetiolata Unified_WWE_Tag_Team_Championship Giant_Squidward Turbón Un_tranvia_llamado_Deseo_(obra_de_teatro) Fíodor_Dostoievsky Turcomanos_iraquíes Gneo_Domicio_Enobarbo_(cónsul_192_a._C.) Ronto Respiracion_(desambiguacion) Río_Sense Municipio_de_Troy_(condado_de_Crawford,_Pensilvania) Fuerza_proton-motriz Ingenia Triatlón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Gabriela_Fridriksdottir

html map