Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Halys Municipal_de_Pérez_Zeledon Miocardiopatía_chagásica Heberdenia_bahamensis Mortadelo_y_Filemon_-_Siglo_XX_¡qué_progreso! Haptanthaceae Aulorhynchidae Hermann_Carl_Conrad_Burmeister Andromeda_(constelacion) Austroaleurodicus_lomatiae Gudrod Angel_Herrerín_López Apolinario_Porto_Alegre Australobolbus_nitens Arquidiócesis_de_Cali Apeadero_de_Alcáçovas Hoya_del_Salobral_(Noalejo) Autopistas_y_autovías_de_España Mitología_de_Gales Angelica_Vale Morena_(movimiento_político) I_Got_It_From_My_Mama Astrofilina Hospital_de_la_Pitie_Salpetrière Heinkel_P_1079 Hercules_(Handel) Mulloidichthys_vanicolensis Halaelurus Mofleta Hetairia Gymnothorax_mucifer Mr_Fingers Hesperozygis Monserrat_Brugue Harry_Pollard Helianthocereus_huascha Guerra_austro-turca_de_1787-1791 Monasterio_de_La_Rábida Hypsophrys Anita_Garibaldi_(Santa_Catarina) Arturo_Duo-Vital I_Was_a_Teenage_Gary Monosigynes_zarazagai Hidrovía_Parana-Tieté Heads Anuario_2003_de_Wikipedia_en_espanol Augusto_Gonzalez_Besada_y_Mein Angrobia_simsoniana Hryhorii_Alchevsky Armenia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_la_Juventud_2014 Monogereion_carajensis Historias_(House) Muhammad_ibn_maslamah Arnao_Guillén_de_Brocar Aqupiya

html map