Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Hermandad_de_Ntra._Sra._de_la_Esperanza_(Ávila) Armando_Domínguez_(El_Chamaco) Aniplex_Inc. Arresto_y_asesinato_de_Ngô_Dinh_Diem_Jean_Baptiste Huaranchal Mmct Angol Harald_el_Joven Mr._and_Mrs._Stewie Hazard Azinhoso Hope_Portocarrero Misión_de_Nuestra_Señora_del_Pilar_de_la_Paz_de_Airapi Aprendizaje_implícito Hibiscus_archboldianus Angel_Francisco_Martinez_Gutiérrez Grievance_(cancion_de_Pearl_Jam) Himno_del_Estado_Apure Antonio_del_Rosal_Vázquez_de_Mondragón Hesperochernes_globosus HiPER Area_de_los_cantones_de_Costa_Rica Autorretrato_en_el_taller Miquel_valls_i_maseda Ministerio_de_Relaciones_Exteriores,_Comercio_Internacional_y_Culto H7N9 Hervanta Guerra_Civil_estadounidense Harry_Potter_y_el_cáliz_de_fuego_(banda_sonora) Athirne Movimiento_por_los_derechos_civiles_en_estados_unidos Huelva_(España) Hyphessobrycon_melanopleurus Anemone_fulgens Mordellistena_swezeyi Arturo_Castillo Houquetot Anacreonte_(planeta) Autovía_Este-Oeste_(Argelia) Horacio_Pagani Apemon_crassicaule Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Arcauciles_bravios Idioma_persa Helga_Schneider Av._Circunvalacion_Americo_Vespucio Mirage_F2 Helgakvida_Hjörvardssonar Gréville_Hague IV_(álbum_de_To_Die_For) IBM_Deep_Blue Hill_'n_Dale Mosconi Haworthia_reinwardtii_var._archibaldiae Gutkow_(voivodato_de_Mazovia)

html map