Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ukiah_(Oregón) Relics Iglesia_Sagrado_Corazón_(Junín) Tricia_Tanaka_Is_Dead Garges_les-Gonesse Municipio_de_Haddon_(condado_de_Camden,_Nueva_Jersey) Río_Muskoka Frente_Nacional_de_Cataluña Generalidades_del_constructivismo VIBR Rinconada_del_Biobio_(estacion) Unión_Social_Cristiana_en_Bavaria Municipio_El_Playón_(Portuguesa) Genocidio_linguístico República_Democratica_Federal_de_Etiopia Municipio_de_Montana_(condado_de_Labette,_Kansas) Municipio_de_Pleasant_(condado_de_Butler,_Kansas) George_M_Randall USM_Blida Union_Independiente_de_Carreño Rivas_Vaciamadrid Fábrica_Real_de_Porcelana_de_Berlín Municipio_de_Cypress_Creek_(condado_de_Duplin,_Carolina_del_Norte) Garrison_(Dakota_del_Norte) Fright_Night_2 Frijol_de_Calabar SK_Admira_Viena Trifluoruro_de_cloro Garrafe_de_Torío_(León) Unión_Obrera_de_la_Construcción_de_la_República_Argentina Tú_solo_tú Municipio_de_Salisbury_(condado_de_Lehigh,_Pensilvania) Uropoda_topalisimilis Río_Pelim Rhinella_rubropunctata Russafa Municipio_Juan_José_Mora República_Árabe_de_Libia Universidad_Estatal_de_Montana_Bozeman Universidad_Normal_de_Pekín Fuentes_documentales Fundacion_Francisco_Cantera_Burgos Imperio_de_China_(1915_1916) Trilogía_estadounidense República_de_Venezuela_(1953-1999) Inno_e_marcia_pontificale Revolución_de_Coro Roseboro_(Carolina_del_Norte) Universidad_de_Santiago_(estacion) Unión_Industrial_Argentina Trith_Saint_Leger Gaceta_Tecnologica Municipio_de_Ross_(condado_de_Monroe,_Pensilvania) Reseda_de_olor Reserva_india_de_los_flathead

html map