Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Le_Clapier José_María_Roura_Oxandaberro Lady_Miss_Kier Interés_legal_del_dinero_(Espana) Isle_of_Hope_(Georgia) Isona_y_Conca_Dellá Laura_Gallego_Cabezas Linea_de_Alta_Velocidad_Leon-Asturias José_Miguel_Bravo_de_Laguna_Bermúdez Lappa_intermedia_var._newbouldii Larisa_Andreea_Iordache Lehigh_(Kansas) Leptaulax_negrosensis Irma_Contreras Le_Sauze_du_Lac Kiwi_común Laricifomes_officinalis Jardín_Botánico_de_la_Universidad_del_Sur_de_Florida José_Edmilson_Gomes_de_Moraes LA_Law Jose_Bañon_Gonzalvez Julio_César_Yegros Kingston_(Illinois) Instituto_de_Estudios_Europeos_(Universidad_San_Pablo_CEU) Jose_Rios_(atleta) Koumac Lina_Ramann Isla_Hendrik Konstantín_Vasíliev La_Tierra José_Eleuterio_Gonzalez Juan_Antonio_Montenegro_Arias Isoperla JAJAJA Juan_Muñoz_Melo Jardín_Botánico_de_Leiden Jeff_McInnis Johann_Baptist_Allgaier Jacobo_Timermann Kongsvinger_IL Invisible_Touch Libreria_estándar_C Juan_Jesus_Posadas_Ocampo Libertad_del_arte Lineas_de_Colectivos_de_la_Provincia_de_Santa_Fe John_C._Wells Julián_C._Bermejo Labuerda Juan_Giménez_(desambiguación) Leopold_Abraham_Ries José_Kessel LabWindows_CVI José,_Príncipe_de_Brasil Lingua_ignota Lagarteiru

html map