Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Iglesia_del_Inmaculado_Corazón_de_María Incheville Ingenieria_tecnica_de_obras_publicas Iglesia_católica_bizantina_hungara Roswitha_Esser Ruslán_y_Liudmila_(opera) Garcia_el_de_Nájera Fórmula_Renault_2.0_WEC GTA_Vice_City Richard_Burbage Gimbernat Tubao S-Bahn_de_Berlin Giovanni_Antonio_Magini Gattaca_(película) Frente_Justicia,_Union_y_Libertad Iglesia_de_Nuestra_Senora_del_Pilar_(Buenos_Aires) Galipea_trifoliata Roxanne_Meadows Remo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscú_1980 Rob_Pike Unown Ignacio_Brianchaninov Genoteca Union_Juarez Iglesia_de_San_Benito_(Medellín) Táigete_(luna) Turnera_diffusa_var._aphrodisiaca Remo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Melbourne_1956 Revista_(desambiguación) Universi_Dominici_Gregis Iluminación_(misticismo) Municipio_de_Deerfield_(condado_de_Tioga,_Pensilvania) Rina_en_el_meson_del_gallo Uzbeco Iglesia_del_Salvador_(Cocentaina) República_Popular_de_Kampuchea Ruta_Provincial_1_(Río_Negro) Romero_rastrero Garmond_de_picquigny Republica_de_Hungria Municipio_de_Hamlin_(condado_de_Audubon,_Iowa) Municipio_de_Brushy_Fork_(condado_de_Watauga,_Carolina_del_Norte) Relación_laboral Fuerza_Aérea_de_Noruega Universidad_Iberoamericana_(Ciudad_de_Mexico) Frontada Rio_Trent Municipio_de_West_Peculiar Union_Astronomica_Internacional Robert_Jenkins Renata_Maria_de_Jesús_Soñe_Savery Ildefonso_Lima_Sola Municipio_de_Springville_(condado_de_Susquehanna,_Pensilvania) Gephyrochromis_moorii

html map