Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ltris Principado_de_Elba Metox Ramón_Trencavel_II Louis_Honoré_Fréchette Grajal_de_Campos Rebstein Radece Masters_de_Canadá_1980 Miguel_Zavala_Ortiz Rally_de_Valais_de_2007 Microrregión_de_Bananal Los_Tomasitos Malache_velutina María_Gonzaga_de_Mantua Martín_Waldseemüller María_Luisa_Bombal_Anthes Luis_Marco Regimen_Económico_y_Fiscal_de_Canarias Ramsés_III Ramón_Felix_de_Cuéllar Provincia_de_huaraz Marcos_de_celis Miguel_José_de_Azanza Marzens Procávidos Matilla_de_la_Vega Metocalolabus_chujoi Los_diez Redes_informaticas Raymond_R_MacCurdy Malanje_(província) Lobería_(provincia_de_Buenos_Aires) Radares_de_tráfico Mercadonegro M._R._P. Ramon_J._Velasquez Racines_(Italia) María_Pilar_Salarrullana_de_Verda Protección_del_consumidor Quitameriendas Problema_de_satisfabilidad_booleana Primera_división_española_1999_00 Reformas_borbónicas_en_la_Nueva_Espana Regiones_de_América_Latina Lygistus_stretophallus Psychedelic_Shack_(álbum) Puerto_Grappler Primer_ministro_de_Luxemburgo Luis_Barragán Los_Puquios Golfo_de_Jambhat Rango_(militar) Maximiliano_Ruben_Rodriguez Mikael_Tillström

html map