Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

ASP.NET Vaclav_Vojta Agustin_Gutierrez_y_Lizaurzabal Volador_mediterráneo Ventiladores William_H_Gates,_Sr. Colegiata_de_Zenarruza Aeropuerto_José_Maria_Yáñez Vicente_Vilar_David Chillan_(estación) Claude_Gelée Cis_indica Vacuna_triple_vírica Zweig Comisión_del_Mercado_de_las_Telecomunicaciones_(CMT) Ciruelos_del_Pinar Zamartze Abhandlungen_der_Geologischen_Bundesanstalt,_Wien Contrevoz Volvo_S80 Albizzia_obliqua A_veinte_anos,_luz XHAEA_TV Villy-le-Bois Verbena_glabrata_var._tenuispicata Albino_Arguelles Zimasa Vaux_en_Pre Colegio_universitario_de_las_Islas_Caimán Chiabal Chino_(heroína) Westringia Chichi-jima William_bateson A_Pontenova_(Lugo) Cimon_de_Atenas Adonis_apennina White_Pigeon_(Míchigan) William_Rickatson_Dykes Aichryson_immaculatum Concatenacion Van_Houten You_and_Me_(cancion_de_los_Juegos_Olimpicos_Pekín_2008) Concepción_Velasco_Varona Abadía_Saint-Martin_de_Laon Walter_Riesco Chavigny_(Aisne) Ciré-d'Aunis Albertonectes Chateauneuf_sur_Cher Concentración_de_hemoglobina_corpuscular_media William_Heffernan Vena_poplitea Víctor_Marulanda Zulia_FC

html map