Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.obolum.na-wydac.kutno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.primo.na-wydac.kutno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.vacuus.na-wydac.kutno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tinoderus Seleccion_de_balonmano_de_Italia Selección_jordana_de_futbol Templo_de_manhattan Steve_Jackson_Games Samsung_Galaxy_S_Duos Teoría_sistemica_en_ciencia_política Secretaría_de_Desarrollo_Agrario,_Territorial_y_Urbano_(México) Trabajo_extraescolar Shiraore Salignac_(Alpes_de_Alta_Provenza) Superliga_Amateur_Argentina Torres_de_Albánchez Torneo_Clausura_1992_(Argentina) Torneo_de_Roland_Garros_2009 Tenienta_de_alcalde Tenrec_común Siete_Maravillas_de_Portugal Tebeoteca_Fuera_Borda Tithymalus_tauricola Sustantivos_femeninos_que_empiezan_por_a_o_ha-_tónicas Scantraxx Ser_español Silba_mientras_tu_mujer_trabaja Tivaevae San_Luís_IX_de_Francia Sophiopsis Shyroke_(Raion_de_Bilhorod-Dnistrovskyi) Shintō_Kaikaku Segunda_Division_de_España_1932_33 Tillandsia_cyanea_var._tricolor Segunda_División_A_de_Venezuela Sphenospondylus Santiago_Betbeder Treasure_Lake_(Pensilvania) Salto_al_infinito Seleccion_de_fútbol_de_Benin Teoría_del_Nivel_Medio Serrania_de_Albarracin Secciones_desaparecidas_del_Real_Madrid San_Román_de_la_Hornija Sinagoga_Shaaré_Tikva Theâtre_national_de_l'Opera-Comique Salve,_Oh_Patria Sexto_Ejército_Alemán Texas_Civil_Rights_Project The_beautiful_people_(programa_de_televisión) Sampi Santuario_y_Monasterio_de_Santa_Catalina_de_Siena_(Lima) Steve_Carney Traña-Matiena The_Amazing_Race_20 Tercera_Intervención_Estadounidense Septimia_Zenobia Sartang

html map