Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Astrométricas Avena_sativa_var_macrantha Hermandad_de_"Pasión"_(Sevilla) Husillo_de_bolas Ariobarzanes_(satrapa) Monolepta_parvicollis Asociación_Pro_Sociedad_de_Naciones Hatillo_(Distrito_de_San_José_Costa_Rica) Movimiento_de_Izquierda-Verde Miss_universo_1971 Hilario Apertura_Alapin Asociacion_Espanola_de_Nomenclatura_Taxonomía_y_Diagnóstico_de_Enfermería Atli_Eðvaldsson Ancient_Bards Avetraceae HD_180902_b Arcanum_divinae_sapientiae Hagamos_algo_superficial_y_vulgar Andres_Godoy Aubigny-sur-nere Arthur_George_Tansley Anita_Fernandini_de_Naranjo Argyranthemum_broussonetii Hidróxido_calcico Guillermina_Green Molins_de_Rei_/_Molíns_de_Rey Icosaédrico Avenida_Luis_Giannattasio Anathana_ellioti Hordeum_wolgense Antonio_Añoveros_Ataún Herznach Ano_600 Mirmecologista Awá Ibídem_(vocablo_latino) Aotus_nancymaae Mordella_curticornis ICSP Idioma_limosin Hemibidessus Monolepta_schultzei HAARP Monoicismo Hugh_M._Raup Moldavia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_2008 Muere_Otro_dia Moncou Movistar_Móviles_Peru Ancherythroculter_wangi Arte_gótico_en_Portugal Arroyo_Caañabé Moeslains Historia_de_Rosario

html map