Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chaenogobius_isaza Bahía_Yos_Sudarso Bagnols-sur-ceze Calle_Chancillería Carrantuonhill BC_Spartak_San_Petesburgo Bieito_lobeira Baião_(Distrito_Portugues) Batalla_de_membrillar Caliche_(lingüística) Beatrice_Bonifassi Ben_Browder Cauquen_común Bombardeo_de_la_Franja_de_Gaza_de_2008 Borra_de_pastor Broken_Siglo_XVI_a_C Aztec Campeonato_europeo_de_natación_en_piscina_corta_de_2003 Bl_lacertae Banco_Edwards Brahmana Champigny-sur-Aube Busardo_blanquinegro Censà Cacerolazos Batalla_Cañada_strongest Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_2008_2009 Catedral_de_Santa_María_de_Aquisgrán Cerro_Inglés Bathyraja_scaphiops Bad_doberan Centro_de_Martilleros_y_Corredores_Publicos_de_La_Matanza Benevenuto_Augusto_Magalhães_Taques Bandera_de_Castellon_de_la_Plana CMA Back_Street_Boys Barbus_deguidei Casco_ático Bandera_de_las_Antillas_Neerlandesas Bibliografia_afrobrasilena Bossa Bien_Superior CTAN Bhanotia Cande Centaurea_gymnocarpa Carbellino_(Zamora) Candes_Saint_Martin California_(linea_Rosa) Balduino_IV_de_Henao Carlos_Antonio_Romero_Barceló Chanclas Bains-sur-oust Benlloch_(Castellón) Celtis_eriocarpa

html map