Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego http://www.experimentum.ten-swiatowy.sejny.pl makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do http://www.juvante.ten-swiatowy.sejny.pl zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek http://www.nescit.ten-swiatowy.sejny.pl ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Método_de_desarrollo_de_sistemas_dinamicos Pastel_cordobés Mustela_putorius_furo Paz_olímpica Plataforma_petrolifera Omar_Little Parcent Ouch_presented_by_Maxxis Passiflora_philippinensis Pandemrix Papilomatosis_laríngea Plaza_de_toros_de_Villanueva_del_Arzobispo Pieza_unica PR_AQ Muḥammad_ibn_Hāni_ibn_Saˁdun Navares_de_Enmedio Pantano_de_Úzquiza Obroditas Nardus_aristata Participación_electoral My_Giant Pergain-Taillac Mylabris_tettensis Oficina_de_Planificación_Nacional Polygonum_fusiforme Nick_Charles Opsaridium_tweddleorum Pedro_Jesús_Rodríguez_González Paul_Rudolph_de_Bilguer Orville_Wright Ni1_Boötis Pello_Salaburu_Etxeberria Nambu_Tipo_94 Nikolai_Bukharin Ortgiesia_calyculata Poppi Pan_de_cardamomo Potamogeton_kirkii Oscar_1937 Nikos_Sampson Pancarana Porfirio_Vásquez Nathanael_Matthaeus_von_Wolf Optimizacion_de_software Oxalato_de_sodio Neobisium_trentinum_ghidinii Pacifictel Potentilla_porrigens Oscar_Valero_Navarro Parque_Castelli Parti_Montreal_Ville_Marie P.A.S._Korinthos Omitlán Paso_Jaiber Pespire

html map