Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_E._O’Leary Lake_Cushman_(Washington) Instituto_de_Meteorologia_(Portugal) Linaje_de_Rodrico_Diaz L'Abergement-Clemenciat Intendentes_de_Sao_Paulo Kumbo_Strikers La_Tranche_sur-Mer Lionello_Petri_(botanico) José_Tohá_González Lista_de_capítulos_de_The_Suite_Life_of_Zack_and_Cody István_Szechenyi Laureles_(Salto) Institución_Ferial_de_Extremadura István_Szívós_(junior) Juan_Antonio_Corbalan_Alfocea La_Chapelle_Saint-Sauveur_(Saona_y_Loira) Leones_de_Ponce Issy_l'Evêque José_Gascón_y_Marín Jose_de_la_Paz_Herrera Lego_Star_Wars:_La_Saga_Completa José_Maria_Fernandez_Buelta Jose_Muñoz_Román Juan_de_Echávarri_y_Larraín José_Luis_Diez Intervalo Lisette_Lagnado Jose_García_Nieto_Romero International_Standard_Atmosphere Jose_Luis_Palomar Laborie_(Santa_Lucia) Las_Dos_Torres Jose_María_González_Benito La_Rioja_existe Joël_Prévost Josep_Cañas Jose_Diaz_del_Real Iñaki_Uriarte_Cantolla Jose_Honores La_golondrina Isotes_octosignata José_Ramon_Recalde KUU Israel_Shamir Julio_cejador_y_frauca Limnas Ladirat José_Agustín_de_Larramendi Invasión_arabe J_14 La_bisbal_de_falset Leptispa_stigmata Junta_para_Ampliación_de_Estudios_e_Investigaciones_Científicas,_JAE Invasión_israelí_del_Líbano_de_2006

html map