Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Atles_Català Apogon_taeniopterus Avena_trichopodia Halterofilia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Amsterdam_1928 Mineria_de_asteroides Iconologico Armilla Animales_casi_desnudos Andre_Ghem Miss_República_Dominicana_1983 Históriográfica Hospital_sueco-noruego_(Alcoy) Aosa Arese Monis Ascendente IBM_Building Autoctono_(album) Antonet Antoni_Pitxot Historia_de_Calabria Horacio_Anibal_Santos Mitigacion_del_cambio_climatico Montigny_sur_Chiers Hierba_cuyana Ano_1561 Hempstead_(Nueva_York) Miss_Ella_Fitzgerald_&_Mr_Gordon_Jenkins_Invite_You_to_Listen_and_Relax Monchy_Humieres Grímur_Kamban Augusto_cury Arriñonada Arandano_rojo Apio_Claudio_Pulcro_(cónsul_185_a._C.) Atolón_Aur Idioma_meitei Monumento_Científico_Moises_Bertoni Hải_Phòng Miss_universo_1971 Héctor_Victoria_Aguilar Hidrolasa_ácida Haplogrupo_D_ADN_Y Articulatio_glenohumeralis Audubon_Society Astyanax_mutator Aprendizaje_vago Andres_Albo_Márquez H-30 Hura_crepitans_var_genuina Montoliu Arco_de_medinaceli Arc_sous-Cicon Highland_(Kansas) Angel_Maria_Vargas Anton_Reisenegger

html map