Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Aloe_pallancae Coppa_Papa_Carlo Dôle Curcuma Courtney_Bruerton Amefurikozō Cyphon_asymmetricus Correguelón_de_monte Día_de_los_caídos Croton_pavana Copycat Duplicación_cromosómica Diogo_Lopes_Sequeira Cupia_densiflora Cumulo_de_Hércules E._N._A._C. Amistad_con_beneficios Czuchry Democracia_Nacional Denominación_de_Origen_Malaga_Sierras_de_Málaga Copa_Mundial_de_Futbol_Playa_de_2008 District_X Coxa_valga David_et_Jonathas Alí_jamenei Diplachne_biflora Dahlia_gentryi Alfred_Patrick_Caldwell-Moore Amphilius_lampei Alfredo_Vasconcelos Donald_Adamson Corredor_Cero_Emisiones-Eje_Central Cosme_II_de_Medicis Distrito_de_ascope Diabrotica_enae Decoherencia_cuantica Dólar_Estadounidense Almanaque_Astronomico Distrito_electoral_de_south_dorset Dor_lomin Cymbospondylus Alexis_Christian Distrito_de_Matalaque Amel_sur_l'Étang Cystoseira Convención_de_anime Alluy Demotispa_moesta Depresión_de_Sechura Diabéticos Ana_y_Miguel Diurética Cyanthillium DGGE Cruz_del_Senor

html map