Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Miłóśnicy makaronów...

ajstarszy makaron znaleziono w Chinach, mial cztery tysiace lat i 20 cali dlugosci. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Zóltej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Wedlug legendy do Europy sprowadzil go znany wenecki podróznik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda, bowiem juz tysiac lat wczesniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomnial o tego typu potrawie[potrzebne zródlo], natomiast Muhammad al-Idrisi udokumentowal istnienie suszonego makaronu (takiego, jak wspólczesny) w poludniowych Wloszech, na Sycylii i w Trabii ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo. Na proces produkcji makaronu skladaja sie: przygotowanie surowców, sporzadzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego.
Podstawowym surowcem do produkcji makaronu jest kaszka makaronowa (semolina) lub maka makaronowa, której sklad rózni sie od skladu maki stosowanej do produkcji pieczywa (m.in. zawiera ona wiecej glutenu). Zarówno maka do produkcji makaronów jak i semolina sa otrzymywane z pszenicy twardej. Dobra make makaronowa mozna równiez uzyskac z odpowiednio dobranych mieszanek pszenicy zwyczajnej [1].
Kolejnym waznym surowcem jest woda. Powinna ona spelniac wymagania wody przeznaczonej do picia. Jej dodatek jest o okolo 50% mniejszy niz w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. W zaleznosci od sposobu wytwarzania ciasta, woda stosowana do wyrobu makaronu powinna miec odpowiednia temperature. Gdy produkuje sie makaron z maki innej niz pochodzaca z pszenicy twardej lub tez w celu wzbogacenia produktu, stosuje sie dodatek jaj. Innymi skladnikami dodawanymi do makaronów moga byc miedzy innymi barwniki (np. karotenoidy, sok ze szpinaku).
Ciasto makaronowe uzyskuje sie przez zmieszanie opisanych wczesniej surowców. Do jego wytworzenia nie stosuje sie srodka spulchniajacego. Ze wzgledu na stosunkowo niewielki dodatek wody, sporzadzenie ciasta wymaga ugniatania z duza sila.
Formowanie makaronu odbywa sie na zasadzie tloczenia pod cisnieniem, krajania lub tez wyciskania. Makaronom nadaje sie róznorodne ksztalty. Spotykane sa m.in. wstazki, rurki, muszelki, swiderki, nitki, kokardki, a takze okolicznosciowe ksztalty zwiazane ze swietami.
Po uformowaniu makaron poddaje sie suszeniu. Suszenie makaronu przebiega w trzech etapach:
  • Suszenie wstepne – stosuje sie tutaj powietrze o niskiej wilgotnosci oraz dosc wysokie temperatury, aby zapobiec sklejaniu sie makaronu).
  • Suszenie wlasciwe – zwiekszenie wilgotnosci prowadzi do równomiernego suszenia makaronu.
  • Suszenie koncowe – dosuszenie do koncowej wilgotnosci, stosowane dla form o duzych rozmiarach.

  • Po wysuszeniu i posortowaniu, makaron jest pakowany – w handlu jest on dostepny najczesciej w ok. pólkilogramowych opakowaniach.
    Makaron jest pólproduktem, co oznacza, ze przed spozyciem nalezy go odpowiednio przyrzadzic (wyjatek stanowia makrony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwa makaronów chinskich, które mozna spozywac bez wczesniejszej obróbki termicznej). Makaron, w zaleznosci od formy, gotuje sie od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi byc al dente, czyli stawiac zebom lekki opór podczas zucia i nie rozplywac sie od razu w ustach.
    Ze wzgledu na duza zawartosc skrobi oraz powszechne spozycie makarony, podobnie jak inne produkty zbozowe, sa glównym zródlem weglowodanów w diecie[2].
    Makaron stanowi zarówno podstawe niektórych dan lub bywa dodatkiem do zup. Moze byc podawany z sosami, serem zóltym, bialym, takze na slodko.
    Makaron (wl. pasta) jest jednym z podstawowych dan kuchni wloskiej.

    Ikko_Narahara Fulleren Muntazer_Al_Zeidi Trihecatontidae Indigenas_Ecuatorianos Represa_de_nova_avanhandava Fray_Mamerto_Esquiú_(Catamarca) Globalizacion_económica U_A._H. Funastrum_seibertii Trilogia_de_Apu Rượu_cần Fuerza_Aerea_China Río_Engaño/Tigre Ruti_bei_Buren Municipio_de_Alma_(condado_de_Wabaunsee,_Kansas) Universidad_Comunitaria_Vocacional–Técnica_de_Los_Ángeles Fútbol_en_los_Juegos_Centroamericanos_2013 Municipio_de_Victoria_(condado_de_Cass,_Iowa) Germán_González_(desambiguación) Futbol_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Londres_2012 Unidad_Nacional_(desambiguación) Glória_de_Dourados Universidad_de_Nancy Rhinella_nesiotes Georg_Haendel Río_Kirpili Tây_Nguyen Inmigración_asiática_en_Filipinas Municipio_de_Canton_(Misuri) Universidad_del_Valle_de_Guatemala Fútbol_en_los_Juegos_Suramericanos_de_1994 Tuerto_de_las_Tenerias Troxistemon Iklil Relación_estructura_actividad Txangurro_(gastronomia) Rio_Yangtse Gobernación_de_Siliana Georg_von_Rosen Georgy_Brusilov Rosela_carmesí Geinula_jacobsoni Reserva_de_la_Biosfera_de_Rio_Plátano Municipio_de_Paddock_(condado_de_Holt,_Nebraska) Gabriel_Bello Municipio_de_Mayberry Ronnie_Arneill SV_Wilhelmshaven Iglesia_greco-catolica_húngara Municipio_de_Delmar_(condado_de_Tioga,_Pensilvania) Fundación_Juan_Ramón_Jiménez Reseda_(Los_Ángeles) Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donacion_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes_Tejidos_Sangre,_Plasma_y_Medula_Ósea,_Educacion_para_la_Salud_y_Cooperacion_Internacional Municipio_de_Lincoln_(condado_de_Douglas,_Misuri)

    html map